Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Τα σημαντικότερα σημεία από την ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.


Ίσως η πρώτη προγραμματική δήλωση μας στον τομέα της φορολογίας θα έπρεπε να είναι αρνητική:

  Όχι, δε θ’ αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση, τραβώντας το χαλί κάτω απ’ τα πόδια της μόνης οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Όχι, δε θ’ αλλάξει ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, όταν υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τραπέζια που μένουν άδεια από φαί τα πιάτα τους σήμερα.

Όχι, δε θ’ αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα, όταν εκατομμύρια πολίτες δε μπορούν να τα πληρώσουν, ούτε καν τη συμμετοχή τους, με τον υπάρχοντα.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια η έννοια της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας σταδιακά εξαλείφθηκε από το φορολογικό δίκαιο.

 
Η νέα φορολογική πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση ουσιαστικά ξεκινά από σήμερα. Μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς, μεταξύ αρκετών άλλων, πέντε θα είναι τα αποφασιστικότερα βήματα:

 Πρώτο: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού – θα φορολογηθούν μόνο οι υπερπολυτελείς - και άμεση φορολογική ανακούφιση της μεγάλης πλειοψηφίας.

Η οποία δε θα φορολογείται καθόλου ή ελάχιστα, καθώς η κλίμακα και της επιβολής του νέου φόρου θα είναι προοδευτική, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αναθεωρηθεί και αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες, υλοποιώντας και την περυσινή δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δίνει χρόνο γι’ αυτή την αναπροσαρμογή στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι αυτό τον Ιούνιο.

Η απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κατά το 2015 θα αποκατασταθεί μέσω της μεγάλης προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου, που θα αναπτυχθεί με αποφασιστικότητα.

Δεύτερο: Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο να έχουν ξεπεράσει, όπως όλοι ξέρουμε, τα 70 δις, η πλειοψηφία των οποίων όμως είναι χρέη παλιά κι αδύνατο να εισπραχθούν, θέλουμε να μπουν αν είναι δυνατόν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες σε σύστημα ρύθμισης.

Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε για λίγους ακόμα μήνες τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών με το σύστημα μέχρι 100 δόσεων, αφαιρώντας άμεσα όλους τους περιορισμούς που εμπόδιζαν να μπει η μεγάλη πλειοψηφία σε αυτό το σύστημα.

Σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν στη ρύθμιση και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα περιθώρια είναι τεράστια, καθώς ενταγμένοι σε ρυθμίσεις χρεών είναι σήμερα συνολικά μόλις 198.000 πολίτες, οι 168.000 με την τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων τους τελευταίους μήνες, ενώ υπό διακανονισμό είναι συνολικά απ’ όλες τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις μόλις 2 δις, δηλ. λιγότερα απ’ όσα χρέη γίνονται ληξιπρόθεσμα στο διάστημα δύο μηνών.

Πιστεύουμε επίσης ότι θα βοηθήσει η άρση του περιορισμού οροφής του ενός εκατομμυρίου καθώς κάτω του ενός εκατομμυρίου – άρα θεωρητικά δυνάμενα να ρυθμιστούν σήμερα - είναι μόλις 16 δις.

Πιστεύουμε ότι στις επιτροπές εξώδικου διακανονισμού ανά περιφέρεια, τις οποίες εξαγγείλαμε στη Θεσσαλονίκη κι οι οποίες θα εξετάζουν την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του φορολογουμένου για διακανονισμό χρεών ως ποσοστό στο εισόδημα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν στην αποπληρωμή φόρων κι ασφαλιστικών εισφορών, θα χρειαστεί να καταφεύγουν μόνο όσοι αποδεδειγμένα δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ενταχθούν στο ουσιαστικά αναδιαρθρωμένο σύστημα των 100 δόσεων.

Τρίτο: Στο δεύτερο εξάμηνο θα διαμορφωθεί το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος, το οποίο θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θ’ αποκτηθούν από ιδιώτες και επιχειρήσεις μέσα στο 2015 και θα δηλωθούν το 2016.

Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς θα καθιερώνεται αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ κι ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις - σε κατεύθυνση μεταφοράς ουσιαστικού φορολογικού βάρους προς τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Έχουμε το χρόνο για να εξετάσουμε προσεκτικά κάθε πλευρά του νέου φορολογικού νομοσχέδιου όχι μόνο στο πλαίσιο του νομοπαρασκευαστικού έργου του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά επίσης στο πλαίσιο ενός θεσμοποιημένου κοινωνικού διαλόγου με ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες, που θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε την αρχική εκδοχή πριν κατατεθεί για συζήτηση κι απόφαση στη Βουλή, ενώ θα εγκαινιάζει μια φορολογική πολιτική που θα την στηρίζει η κοινωνία και δεν θα επιβληθεί αυταρχικά, όπως γινόταν μέχρι χθες.

Τέταρτο: Θα παρακαλούσα τους συναδέλφους, που μιλούν για ευχολόγια σε σχέση με τον πόλεμο ενάντια στη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, το λαθρεμπόριο πριν απ’ όλα καυσίμων και τσιγάρων, τις διάφορες λίστες, τα ειδικά καθεστώτα των off-shore εταιριών, των ενδοομιλικών και των τριγωνικών συναλλαγών και του γνωστού φορολογικού και στην κυριολεξία τρίγωνου των Βερμούδων, όπως έδειξε και η ερευνητική δουλειά της ομάδας των 140 διεθνών δημοσιογράφων, που μεταξύ άλλων ανέδειξε και τη συμμετοχή Ελλήνων κροίσων παντού, από τους εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους μέχρι τα LuxLeaks στο Λουξεμβούργο στην καρδιά της Ευρωζώνης, να ξαναμιλήσουμε με το κλείσιμο της χρονιάς.

Τότε θα μπορούμε να κρίνουμε αν είναι ευχολόγιο ή αν θα υπάρχουν σημαντικά πρώτα απτά αποτελέσματα από τα νέα επιχειρησιακά σχέδια, που θα εφαρμοστούν από το ΣΔΟΕ, από κοινού με τις Τελωνειακές και άλλες Αρχές και σε στενή συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με τη νέα Αρχή, του Υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς πλάι στον Πρωθυπουργό – με διατήρηση κι ενδυνάμωση από μεριάς ΓΓΔΕ των μόνιμων προληπτικών ελέγχων.

Για να γίνουν ωστόσο αυτά πραγματικότητα, το Υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί την κατανόηση και βοήθεια όλων των Υπουργείων και των ανεξάρτητων αρχών.

Ώστε να μπορέσει να πάρει μέτρα άμεσης ενίσχυσης κι ενδυνάμωσης, αριθμητικά, εκπαιδευτικά και νομοθετικά, των φοροελεγκτικών μηχανισμών, με φροντίδα σε μια προοπτική για τις αποδοχές ιδιαίτερα των νεοπροσλαμβανόμενων, καθώς δεν είναι λογικό να ελέγχονται υποθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από τους νεότερους ελεγκτές που σήμερα παίρνουν 750 ευρώ μεικτά το μήνα.

Ταυτόχρονα προχωρούμε σε μέτρα για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διαφθοράς και κατοχύρωσης της διαφάνειας. Η διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση μετατρέπει δυνητικά κάθε πολίτη σε φύλακα της νομιμότητας και της νομιμότητας χωρίς να αποτελεί άλλοθι για ό,τι χρειάζεται να κάνει η Δημόσια Διοίκηση γι’ αυτούς τους στόχους.

Πέμπτο, αλλά όχι τελευταίο από πλευράς σημασίας. Εμπιστευόμαστε και αξιοποιούμε το δυναμικό των δημοσίων υπηρεσιών σε όλες τις βαθμίδες. Ξέρουμε ότι στο μπάχαλο που βρήκαμε τη δημόσια διοίκηση, ειδικά μετά την υπογραφή των νέων οργανισμών τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου, πολλές λειτουργίες και στο Υπουργείο Οικονομικών. κρατιούνται μόνο χάρη στην αυτοθυσία αρκετών υπαλλήλων του – και σε κάποιες περιπτώσεις, στους διωκτικούς μηχανισμούς, χάριν επίσης και στη γενναιότητα ορισμένων απ’ αυτούς απέναντι σε παράνομες υπηρεσιακές εντολές ή σε κρυφές ή και ανοικτότερες απειλές από μεριάς ελεγχομένων.

Εμείς θα φροντίσουμε να ξαναφέρουμε σε επιχειρησιακή κατάσταση τα διάφορα τμήματα και διευθύνσεις του Υπουργείου – με μέτρα όχι ερήμην, αλλά σε διαβούλευση με τους διευθυντές και, όπου δυνατόν, και με το σύνολο των εργαζόμενων στο κάθε κύτταρο του. Η ριζική αναβάθμιση των πληροφοριακών δομών θα βοηθήσει κι εδώ εξαιρετικά.

Απ’ το σύνολο του προσωπικού του Υπουργείου, διευθυντές, τμηματάρχες κι εργαζόμενους, ζητάμε μόνο ένα πράγμα: Να δώσουν όλες και όλοι τον καλύτερο εαυτό τους το επόμενο διάστημα, δουλεύοντας με εντιμότητα για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και με σεβασμό στον πολίτη. θα έλεγα, όσο πιο ταλαιπωρημένος είναι ο πολίτης που έχουν απέναντι τους, όσο πιο μικρή είναι η επιχείρηση που καλούνται ουσιαστικά να βοηθήσουν να σωθεί, με τόσο μεγαλύτερο σεβασμό.

Για ένα ζήτημα μόνο θα είμαστε, αν μου επιτρέπετε να χρησιμοποιήσω τη λέξη, ανελέητοι, κι αυτό είναι η διαφθορά.

Επίσης,

 Η νέα Ελληνική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει μια κατάφωρη αδικία που αφορά 15.000 οικογένειες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους μικροομολογιούχων, πολλοί απ’ αυτούς εργάτες-μετανάστες σε άλλες χώρες, όλοι με μόνο τους «έγκλημα» ότι εμπιστεύτηκαν στο κράτος τις οικονομίες μιας ζωής.

Από όλους τους πολίτες που θέλουν, εν μέσω καθεστώτος αφόρητων πιέσεων, αυτή η κυβέρνηση να κρατήσει σήμερα στη βάση των Προγραμματικών Δηλώσεων του Πρωθυπουργού, και να μπορεί να πετύχει τους στόχους της ήδη στο άμεσο μέλλον, ζητούμε:    
- Πρώτον: Να πληρώσουν όλοι την τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ του 2014, αυτή του Φεβρουαρίου, και μαζί επίσης την προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, αυτή του Ιανουαρίου, όσοι δεν το έχουν κάνει. Έτσι θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε με τον πιο πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο από τον ΕΝΦΙΑ οριστικά, ο οποίος για το 2015 προβλεπόταν να είναι άλλα 3,4 δις.
- Δεύτερο: Να πληρώσουν άμεσα μαζί με το ΦΠΑ Φεβρουαρίου και το ΦΠΑ Ιανουαρίου όσοι δεν το έχουν κάνει.
- Τρίτο: Να ενταχθούν άμεσα, αυτή τη βδομάδα, μέσα στις επόμενες μέρες, στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο όλοι όσοι μπορούν να το κάνουν και δεν το έχουν κάνει.



Δεσμευόμαστε ότι από την άρση των περιορισμών στη ρύθμιση και τα συνοδευτικά κίνητρα θα μπορούν να

                                      
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου