Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Διαμάχη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Συνάντηση μεταξύ στελεχών των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας για τους όρους με τους οποίους θα γίνει η νέα ρύθμιση για την είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Το θέμα τέθηκε χθες κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλίσεις απόψεων κυρίως σε ότι αφορά τον αριθμό των δόσεων που θα περιλαμβάνει η ρύθμιση.
Η Τρόικα χθες ζήτησε να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση για τους οφειλέτες φόρων και εισφορών, όσον αφορά στις προυποθέσεις, τις δόσεις, αλλά και την ελάχιστη μηνιαία καταβολή.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι δόσεις για τους οφειλέτες να μην υπερβαίνουν τις 36, ενώ δεν έχει εγκριθεί η πρόβλεψη έκπτωσης για τις προσαυξήσεις.
Αντίθετα, στην πρότασή του το ΙΚΑ ζητά οι δόσεις να κυμαίνονται από 60 έως 72, με την προυπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι τρέχουσες εισφορές, ενώ η ελάχιστη μηνιαία καταβολή να μην είναι μικρότερη από 100 ευρώ .
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μάρκ Φλάναγκαν, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την αποφυγή καταβολής των εισφορών σε πολλές κατηγορίες αυταπασχολούμενων, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης παρέδωσε στους δανειστές το σχέδιο της ρύθμισης για την αλλαγή του μηχανισμού για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Απριλίου θα ορίζεται πλέον από την κυβέρνηση, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Σε αυτό το σημείο οι δανειστές σχολίασαν τα δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία εκφράζεται η ανησυχία για περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού και τόνισαν, με φλεγματικό χιούμορ: «Αν υπάρξει θέμα μείωσης, θα έχει τεθεί από σας και όχι από μας».
Η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε την Τρόικα ότι έως τις 10 Απριλίου θα έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως δικαιούχοι και συντάξεις, ώστε να είναι δυνατή η περικοπή των συντάξεων βάσει των μνημονιακών νόμων και για τους συνταξιούχους που δεν είχαν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ .
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα αποτελεί «ύστατη ευκαιρία» για τους οφειλέτες.
Μετά από αυτήν, η αρμοδιότητα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ θα περάσει στο ΙΚΑ ενώ το 2017 οι οφειλές προς τα Ταμεία θα εισπράττονται από την εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου